Scurtă monografie a Comunei Săpânța

Comuna Sapanta, este un tinut plin de caracteristici culturale,etnografice a neamului romanesc,cu oameni dornici sa-si pastreze traditiile, portul stramosesc, si in special acea ospitalitate caracteristica sapantenilor.

Harma Maramures

Sapanta este o comuna in extremitatea nord-vestica a Romaniei (jud. Maramures), pe raul Tisa, in Depresiunea Maramuresului Vestic, la poalele Muntilor Ignis. Este o localitate marginita de dealuri, constituita din parauri repezi si curate de munte, afluenti ai raului Sapanta si cu un relief variat ca morfologie si complex din punct de vedere geologic. Fiind o zona de munte are o clima temperat continentala, cu veri nu foarte calduroase si cu ierni relative reci si precipitatii bogate.

Este strabatuta de Drumul National DN 19. Din soseaua principala pornesc alte drumuri comunale,cel mai important fiind drumul catre Cimitirul Vesel si la 5 km apa minerala.

Pe cuprinsul comunei sunt o multime de uliti botezate dupa denumirea acelei parti din comuna unde se afla ulita: Ulita de dupa Sapanta, Ulita tirlerii, Ulita livezii,etc.